checkup

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τι πρέπει να κάνω πριν μου πάρουν αίμα;

Προτιμότερο είναι να είναι κανείς νηστικός για 10-12 ώρες.
Πιείτε τουλάχιστον δυο με τρία ποτήρια νερό πριν την αιμοληψία. Αυτό θα βοηθήσει τις φλέβες σας να ψηλαφώνται καλύτερα κι εσείς να μην ζαλίζεστε. Αναφέρετε στο μικροβιολόγο όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Είναι καλό ο μικροβιολόγος να ενημερωθεί για τυχόν κληρονομική πάθηση. Δεν αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες πριν την αιμοληψία, επειδή φοβόμαστε τα αποτελέσματα.

Θα πονέσω πολύ;

Όταν η βελόνα τρυπά το δέρμα, θα αισθανθείτε ένα ελαφρύ τσίμπημα και όχι πόνο. Αυτό πρέπει να το πούμε από πριν στα παιδιά ή στους ιδιαίτερα αγχώδεις ενήλικες. Η έκφραση που συνήθως ακούγεται «δεν θα καταλάβεις απολύτως τίποτα», δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Την τελευταία φορά που μου πήραν αίμα, το χέρι μου μαύρισε στο σημείο της ένεσης. Γιατί;

Αυτό συμβαίνει, γιατί άργησε να γίνει ο θρόμβος που θα κλείσει το σημείο εξόδου του αίματος. Γι΄ αυτό μόλις η βελόνα βγει, πιέστε με το βαμβάκι δυνατά για 1-2 λεπτά και για ένα λεπτό ακόμα με το χάνζαπλαστ. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος για άτομα που παίρνουν αντιπηπτικά.Ιδιαίτερα εύχρηστη είναι η τοποθέτηση αλουμινόνερου στο σημείο.Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο καθώς παρέχεται και από το προσωπικό του εργαστηρίου.Καλό θα ήταν να μη ταλαιπωρούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας το χέρι που έχει γίνει η φλεβοκέντηση λυγίζοντας το ή σηκώνοντας βάρη.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει η γενική αίματος;

Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.

Μπορούμε να πιούμε νερό πριν την αιμοληψία;

Ναι, το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση και βοηθάει στην καλύτερη ψηλάφιση των φλεβών.

Πόσες ώρες πριν πρέπει να είμαι νηστικός;

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε 10-12 ώρες νηστεία από τροφή, την προηγούμενη της αιμοληψίας.

Επηρεάζει το κάπνισμα τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου;

Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10min και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30min. Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.

Ο γιατρός μου σύστησε να κάνω σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος. Ποιούς κανόνες πρέπει να τηρήσω;

 • Αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό για 3-4 ημέρες πριν την εξέταση
 • Αποφυγή χρήσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ
 • Σχολαστικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό. Σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα
 • Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό και όχι διακεκομμένη συνουσία
 • Προσέχουμε να συλλέξουμε όλη την ποσότητα
 • Τους χειμερινούς μήνες τυλίγουμε εξωτερικά το κύπελο με βαμβάκι και το μεταφέρουμε στο εργαστήριο προσέχοντας να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (θερμικό shock σπερματοζωαρίων)
 • Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει σε μισή ώρα το αργότερο.
 • Λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτεί η ανάλυση του δείγματος ,το δείγμα προσκομίζεται σε συγκεκριμένο σημείο μόνο κατόπιν ραντεβού.

Είμαι κρυωμένος, νομίζω έχω ίωση. Μπορώ να έρθω για εξετάσεις αίματος;

Φρόνιμο θα ήταν να περιμένετε μέχρι την ανάρρωσή σας.

Τί είναι το τεστ δυσανεξίας (cytotoxic test) και ο διατροφογεννητικός έλεγχος;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τεστ δυσανεξίας (cytotoxic test) και τον διατροφογεννητικό έλεγχο
διαβάστε περισσότερα εδώ.

Έχω «λεπτές» φλέβες και φοβάμαι να κάνω εξετάσεις αίματος

1-2 ημέρες πριν την αιμοληψία πιείτε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα). Γενικά γυμνάστε τα χέρια σας. Μην ξεχνάτε, ότι καλύτερα είναι να ταλαιπωρηθείτε προσωρινά προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις αίματος, παρά να μείνετε εγκλωβισμένοι στο φόβο σας, που μπορεί να σας στερήσει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία σας.

Πριν μου πάρουν αίμα αισθάνομαι νευρικός, έχω κρύα χέρια και αισθάνομαι θα λιποθυμήσω. Γιατί;

Πείτε στον μικροβιολόγο σας ότι φοβάστε. Πάρτε βαθιές ανάσες και χαλαρώστε. Σκεφθείτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος δεν ήταν όλα στα φυσιολογικά όρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι άρρωστος;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Γι΄αυτό πάντα πρέπει να συζητούμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων με το γιατρό μας. Πολλοί παράγοντες(όχι ασθένειες) μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα σας. Αναφέρουμε μερικούς όπως:

Μη τήρηση της νηστείας 10-12 πριν την αιμοληψία.
Ηλικία
Σεξουαλική δραστηριότητα.
Στρες
Ορμονικοί παράγοντες
Άσκηση πριν το τεστ
Φάρμακα, βιταμίνες
Λήψη αλκοόλ
Η ποιότητα του ύπνου πριν την αιμοληψία.

Για πόσο χρόνο μπορεί να αποθηκευτεί το αίμα;

Ο ορός από την αιμοληψία διατηρείται στο εργαστήριό μας πάντα 24h και σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο (3 ημέρες). Επικοινωνήστε με το προσωπικό του εργαστηρίου για να ενημερωθείτε για δυνατότητα προσθήκης εξετάσεων στο ήδη υπάρχον δείγμα. Ορισμένες εξετάσεις αναλόγως το είδος πρέπει να εκτελούνται άμεσα καθώς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος. Γι’ αυτό το λόγο συστήνεται πάντα μια νέα αιμοληψία.

Μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακά μας πριν την αιμοληψία;

Κάποια φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης.Καλό είναι να ενημερώνεται το εργαστήριο για την οποιαδήποτε λήψη φαρμακευτικής αγωγής.Τέτοια φάρμακα είναι τα εξής:

Αγχολυτικά – υπνωτικά (Librium – Valium – Hipnosedal)
Σαλικυλικά
Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL – χοληστερόλης)
Αντι-υπερτασικά – διουρητικά (Hygrotou – Lasix)
Το αντι-επιληπτικό φάρμακο Epanutiu
Φάρμακα θυροειδή: καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη πριν την αιμοληψία, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Κορτιζόνη (επηρεάζει GLU, CHOL, TRIG)

Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις μου;

Η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία και ο σίδηρος πριν και κατά την ωορρηξία. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου στη φάση αυτή, καθώς γενικότερα της χαμηλής τιμής σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος.

Ο γιατρός μου σύστησε να κάνω εξέταση κολπικού εκκρίματος. Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Είναι προτιμότερο να πλυθούμε σπίτι μας από την προηγούμενη το βράδυ με το σύνηθες σαπούνι που χρησιμοποιούμε για την ατομική μας υγιεινή. Θα αποφύγουμε σεξουαλική επαφή. Το κολπικό έκκριμα θα πρέπει να το πάρει ο γυναικολόγος ή ο μικροβιολόγος με χρήση κολποδιαστολέα. Θα πρέπει να ενημερώνεται το εργαστήριο για τυχόν λήψη αντιβιοτικής θεραπείας ή χρήση ενδοκολπικής αλοιφής. Οποιοδήποτε είδος καλλιέργειας, συμπεριλαβανομένου του κολπικού εκκρίματος θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1 εβδομάδα απο τη λήψη αντιβίωσης.

Πρέπει να κάνω και την εξέταση CRP όταν ελέγχω τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια;

Πράγματι έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση της CRP σε επίπεδα ίσα ή ανώτερα από τα φυσιολογικά, συνεκτιμάται ως παράγοντας κινδύνου για αθηρωμάτωση. Ακόμη η ποσότητα CRP που κυκλοφορεί μετά από την εκδήλωση εμφράγματος αντανακλά την έκταση της νέκρωσης στο μυοκάρδιο και οι μέγιστες συγκεντρώσεις CRP – 48 ώρες μετά το έμφραγμα έχουν υψηλή προγνωστική αξία για την έκβαση της νόσου. Αν η αρχική τιμή CRP είναι μικρότερη από 1mg, μία μέτρηση είναι αρκετή.

Τί σημαίνει ορός λιπαιμικός και ορός αιμολυμένος;

Ορός λιπαιμικός:
Πρόκειται για δείγμα το οποίο μετά την φυγοκέντρηση είναι αρκετά θολερό (μπορεί να πάρει διάφορες χροιές από μία ελαφριά λιπαιμικότητα μέχρι λείαν λιπαιμικό [χροιά σαν γάλα]).

Σε ποιές περιπτώσεις το συναντούμε:

 • Κακή διατροφική προετοιμασία την παραμονή της εξέτασης (η σωστή διαδικασία προβλέπει 10-12 ώρες νηστείας τρώγοντας κάτι ελαφρύ νωρίς το βράδυ)
 • Πρόβλημα στον μεταβολισμό των λιπιδίων
 • Φάρμακα
  Όταν αναγράφεται ως παρατήρηση συνιστάται επανέλεγχος των πιθανά επηρεασμένων τιμών ύστερα από 7-10 ημέρες δίαιτας για να αποκλειστούν διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να έχουν δώσει ψευδώς αλλοιωμένα αποτελέσματα.

Ορός αιμολυμένος:
Πρόκειται για δείγμα το οποίο μετά από φυγοκέντρηση αποκτά μία χροιά πορτοκαλοκόκκινη λόγω καταστροφής των ερυθρών (η χροιά μπορεί να διαφέρει από μία ελαφριά αιμόλυση μέχρι λείαν αιμολυμένο δείγμα).
Οι περιπτώσεις που το συναντάμε είναι όταν υπάρχει δυσκολία κατά την αιμοληψία ή κακό χειρισμό του δείγματος.
Συνήθως συνιστάται επανέλεγχος με νέα αιμοληψία.