Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν αξισημείωτο μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς και τον καρκίνο. Η Ανοσολογία αποτελεί έναν κλάδο των Ιατρικών και Βιολογικών επιστημών που μελετάει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος κάτω από φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Στο ανοσολογικό τμήμα, μέσα απο τη συνεχή εξέλιξη της Μοριακης Βιολογίας και την ανακάλυψη νέων ανοσοβιολογικών δεικτών, γίνονται εξετάσεις που οδηγούν στον προσδιορισμό των παθολογικών μηχανισμών και λειτουργιών των νοσημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με τη βοήθεια σύγχρονων αυτοματοποιημένων αναλυτών μπορούν να γίνουν άμεσα ακόμα και οι πιο εξειδικευμένες ανοσολογικές εξετάσεις, παρέχοντας έτσι πρωταρχικό ρόλο στην κλινική διάγνωση ασθενειών, όπως :
- Ανοσοανεπάρκειες, π.χ. σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
- Αυτοάνοσα νοσήματα, π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, Hashimoto’s θυρεοειδίτιδα, myasthenia gravis
Ενδεικτικές εξετάσεις:
Αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ), Anti–ENA, Αnti–dsDNA, Anti SS–A (Ro), Anti SS-B (La), Anti–Sm, Anti-CCP (Cyclic Citrullinated Peptide Antibody), ASMA, Ανοσοσφαιρίνες IgA, IgG, IgM, IgD, IgE,
Anti–RNP, APCA, C–ANCA (PR3), P–ANCA (MPO), CRP, RA–test, β2 – Μικροσφαιρίνη, Συμπλήρωμα C3, C4, C Ολικό (CH50), Anti–μιτοχονδριακά (ΑΜΑ), Anti–ωοθηκικά ανισώματα, κ.α. - Υπερευαισθησίες, π.χ. αλλεργίες, άσθμα ( έλεγχος αλλεργιογόνων – Rast Test* [ RadioAllergoSorbent Tests ])
- Λοιμώδη νοσήματα, π.χ. ηπατίτιδες, HIV, λοίμωξη από κυτταρομεγαλοΪο(CMV), τοξοπλάσμωση.
- Ανοσουπερπλασίες και καρκινικοί δείκτες: προστάτης, εντέρου, μαστού, ωοθηκών, ενδομητρίωση, κλπ.
Κυριότερες εξετάσεις:
A FP, CEA, CA 19–9, CA 15–3, CA 125, CA 50, CA 72–4, NSE, MCA, SCC, TPA, TPS, PSA, λόγος FPSA/TPSA. - Τεστ δυσανεξίας σε τροφές ( CYTOTOXIC TEST ) > Διαβάστε περισσότερα <
Aν ανήκετε σε όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες (π.χ. ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα, κνιδώσεις, αλλά και γενικευμένες αντιδράσεις), χωρίς συχνά να γνωρίζετε ποιο ακριβώς αλλεργιογόνο (τρόφιμο, φυτό, έντομο, φάρμακο κλπ.) ευθύνεται για την ταλαιπωρία σας, ελάτε να διερευνήσουμε μαζί με τη βοήθεια των Rast Test, τους συνήθεις υπόπτους, τα αλλεργιογόνα, μ ώστε να γνωρίζετε αν και από τι πρέπει να φυλάγεστε.
Είναι σκόπιμο να υποβληθείτε σε ένα τέτοιο τεστ εφ’ όσον νοιώθετε κάτι από τα παρακάτω:
- Aν έχετε αναπνευστικές αλλεργίες (άσθμα, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα).
- Aν έχετε αλλεργίες σε τρόφιμα.
- Aν εκδηλώνετε βαριές αντιδράσεις σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας.
- Aν είστε αλλεργικοί σε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.
- Aν υποφέρετε από δερματίτιδες εξ επαφής (με χημικές ή φυσικές ουσίες).
- Aν ταλαιπωρείστε από φυσικές κνιδώσεις (π.χ. αλλεργία στον ήλιο ή στο κρύο).
*Τα Rast Test (radioallergosorbent test) διερευνούν την ευαισθητοποίηση του εξεταζόμενου σε ατμοσφαιρικά και ενδοοικιακά αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη και ακάρεα της οικιακής σκόνης αντίστοιχα), σε σφήκες και μέλισσες και σε κάποια φάρμακα (πενικιλίνη και μία συγκεκριμένη κεφαλοσπορίνη).
H προετοιμασία:
Για τα RAST τεστ δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία από την πλευρά του ασθενούς, ούτε διακοπή των αντιισταμινικών φαρμάκων.
Πως γίνονται:
Mε τη λήψη αίματος από τον ασθενή.
O στόχος τους:
Nα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τυχόν προηγηθέντα δερματικά τεστ ή να διευκρινίσουν το βαθμό της ευαισθησίας στα εν λόγω αλλεργιογόνα. Φυσικά, τα RAST τεστ μπορούν από μόνα τους και εξαρχής να δώσουν ασφαλείς – και πιο ακριβείς – πληροφορίες για το αν ο εξεταζόμενος έχει ή όχι αλλεργία σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.
Tα αποτελέσματα:
Tα RAST τεστ δεν δίνουν απλώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, αλλά προσδιορίζουν το βαθμό ευαισθησίας του εξεταζόμενου στο αλλεργιογόνο, ο οποίος και διαβαθμίζεται από το 1 έως το 6 (μεγάλη ευαισθησία).